Vad är Trading?

Trading, eller handel på svenska, går ut på att hitta bra köp- och säljtillfällen på den finansiella marknaden. För att en affär ska bli lyckad gäller det att köpa ett instrument när det är billigt och sälja när det är dyrt. Det låter enkelt, men på grund av att värdet på aktier, råvaror och valutor ökar och minskar, kan det vara svårt att pricka in rätt tid för handelstillfället.

En del hävdar att trading är ren spekulation, medan folk inom den finansiella världen menar att en förutsättning för att trading ska lyckas är det viktigt med kunskaper om hur de olika finansiella marknaderna fungerar. Ju mer kunskap desto klokare beslut och större vinster.

Vad är Day Trading?

day Trading

Inom den finansiella sfären kan kunden köpa värdepapper som aktier på antingen lång eller kort sikt. En Day Trader går in på marknaden och köper ett objekt och har den endast under en kort stund som kan bestå av sekunder, minuter eller högst några få timmar, men aldrig över natten, och sedan säljer av den. Skillnaden mellan köpvärdet och säljvärdet blir antingen en vinst eller en förlust beroende på om kursen har gått upp eller ner och på om handlaren har haft en kort eller en lång position.

En Day Trader har som mål att göra vinst genom objektets värdeförändringar under samma dag som köpet görs. Detta kan upplevas som stressigt och därför är det viktigt att lägga band på sina känslor och inte gripas av panik. Kurserna kan gå upp och ner i en snabb takt och det gäller att ha en i förväg plan att förhålla sig till.


Vilka marknader finns det för daytrading?

Det första en daytrader ska göra är att välja vilken marknad satsningarna ska göras på. Nedan följer några populära marknader och som du kan läsa mer om du klickar på länkarna.

Aktier

Många nya handlare börjar ofta att handla med aktier då det finns ett stort utbud av dem. Vid trading med aktier följer handlaren värdeförändringen för en enskild vald aktie.

Index

Handel med index är vanligt inom daytrading och då satsar handlaren på utvecklingen av en hel grupp av aktier i stället för ett företag. Låt oss ta ett exempel. OMX30 är ett index över Stockholmsbörsens trettio mest omsatta aktier. Vid indextrading satsar handlaren på den hela sammantagna kursutvecklingen, inte på en enskild akties värdeutveckling.

CFD:er

Olika sorters CFD:er är vanliga val bland daytraders som kan satsa i både uppgång och nedgång och inte behöver lägga ner kraft på pappersarbete eftersom den underliggande tillgången inte ägs av handlaren.

Råvaror

Att handla med råvaror är nog det som människan har köpt och sålt längst. I den här marknaden handlas det med metaller som guld och silver, jordbruksprodukter som vete, socker och kaffe, energiprodukter som olja och gas, för att bara nämna några.

Valuta

Valutahandel har länge varit ett populärt val bland daytraders eftersom det finns många valutapar att välja mellan. Varje gång man köper en valuta så säljer man samtidigt en annan valuta. Valutamarknaden är den mest omsatta marknaden av alla och omsätter flera biljoner dollar dagligen.

Kryptovaluta

Olika kryptovalutor har blivit allt populärare inom daytrading i takt med att fler digitala valutor har tillkommit. Tänk på att värdet kan fluktuera kraftigt då många använder sig av det i spekulativa investeringar.


Handla kryptovaluta med
Cfd:s

Vad är Bitcoin

Bitcoint BTC pris

Vad är Etherum

Etherum Eth pris

Vad är Ripple

Ripple Xpr prisDaytrading strategier

En lyckad handel kräver en genomtänkt strategi. Det finns många strategier att välja mellan och här nedan presenteras i korthet tre trading strategier som är populära bland daghandlare.

Trendtrading

Trendtrading följer marknadsrörelserna. Om en kurs är på uppåtgående tar handlaren en lång position och när kursen är på nedåtgående tar handlaren en kort position. Positionen hålls endast under den tiden som trenden håller i sig.

Swingtrading

Inom swingtrading följer handlaren värdeutvecklingen i både upp och nedgångar under en kort tid och när instrumentet har nått det önskade läget går handlaren ut. Under swingtrading kan det finnas många upp- och nergångar innan säljningen genomförs.

Scalping

Scalping kallas även för skalpning och i den strategin strävar handlaren efter att göra många småvinster i ett och samma objekts kursutveckling. Handlaren köper och säljer allt eftersom kursen går upp och ner. De gäller hela tiden att köpa när det går neråt och sälja när det har stigit lite för att sedan vänta på nästa nerfallande trend och köpa där och sälja av när det har stigit igen. På detta sätt gör handlaren många småvinster genom att följa en och samma objekt under en begränsad tid. För handlaren kräver det att stenhård kontroll och gå ut innan det blir för sent.

Hur blir man en day trader?

Om du har både intresse och tid så har du förutsättningar för att lyckas. Det finns ingen officiell utbildning du kan ta för att bli en daytrader utan det gäller att förbereda sig så mycket som möjligt på egen hand. Det finns bland annat mycket material på nätet och filmer på Youtube som förklarar tänket kring handel och många mäklare online har gratis undervisningsmaterial, artiklar och analyser som kunder kan ta del av. Kom ihåg att en trader aldrig blir fullärd eftersom marknaden är i en ständig rörelse och nytt tillkommer hela tiden.

Nedanstående tio punkter kan vara en hjälp på väg innan du bestämmer dig för att ta steget ut och bli en trader.
  1. Välj en mäklare som du vill använda.
  2. Om du har X summa pengar att handla för, se till att sätta in stop loss så att du inte förlorar för mycket om det går åt fel håll.
  3. Ta lärdom av traders som har lyckats. Många erfarna traders delar med sig av sina strategier och av sin kunskap i olika sorters grupper som t ex på Social Trading plattformen hos eToro.
  4. Lägg tid på att hålla dig uppdaterad om en marknad.
  5. Låt inte känslorna styra under stress utan håll huvudet kallt och håll dig till din plan.
  6. Lär dig av dina misstag så att du förhoppningsvis inte gör om dem.
  7. Ge inte upp! Alla inom trading har misslyckats några gånger och därför är det viktigt att du försöker minimera förlusterna genom att endast satsa pengar som du har råd att avvara.
  8. Bestäm köp- och säljvärde innan du gör köpet och håll dig till det.
  9. För trading-dagbok där du skriver ner dina köp och sälj och om det har hänt något och vad du har lärt dig av det.
  10. Använd demokonton , som många mäklare erbjuder gratis, tills du har fått kunskap om plattformen och hur det går till att köpa och sälja!