Spara i kryptovaluta


Du har säkert hört otaliga gånger att man ska ha en buffert på några månadslöner. När man väl är i sitsen att man ska börja lägga undan en slant varje månad uppstår frågan på vad. Sparmöjligheterna är oändliga. På sistone har en ny spännande sparform blivit allt populärare, nämligen månadssparande i kryptovaluta

 

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är digital valuta, som bygger på blockchain-tekniken. Det som är speciellt med krypto är att det är decentraliserat, vilket betyder att den inte kontrolleras av varken myndigheter, politiker eller finansiella institut. När en överföring ska göras är endast två parter involverade; sändaren av krypto och mottagaren. Tredje parter som ser till att överföringar genomförs i ”vanliga” transaktioner med fiatvaluta finns inte inom decentraliserade nätverk, vilket betyder billigare transaktioner. Nu undrar du säkert om det är tryggt och säkert med kryptotransaktioner. Ja, det är det eftersom överföringarna är krypterade.

 

Bitcoin, som är den äldsta och största kryptovalutan, är inte populär enbart bland de som vill göra affärer utan dyra mellanhänder, utan även bland investerare som vill spekulera på dess värde. Bitcoins kurs är mycket volatil och investerare som har lyckats köpa BTC när kursen har varit låg och sedan sålt av när värdet har höjts har gjort riktigt fina vinster. 

 

Bitcoin-handel med CFD

När du investerar i Bitcoin, eller annan kryptovaluta, via CFD-handel spekulerar du på dess prisrörelse. Du kan gå med vinst i både en fallande och en stigande kurs beroende på om du väljer en kort eller lång position. 

 

Fördelar med att handla Bitcoin via CFD

  • Det är enkelt att komma igång med CFD-handel.
  • Med en CFD-placering kan du tjäna både i kursens ner- och uppgång beroende på om du har valt lång eller kort position.
  • Du behöver inte skaffa dig en digital plånbok och sedan bekymra dig om dess koder.
  • Du behöver ingen stor insats då CFD kan handlas med hävstång som ökar insatsens värde.

 

Nackdelar med att handla Bitcoin via CFD

  • Du äger inte Bitcoinet utan spekulerar bara på dess värde.
  • Avgifterna kan vara rätt höga.
  • Hävstångseffekten kan göra att du förlorar stort om kursen går motsatt håll.
  • CFD är endast för snabba in/ut positioner – inte för längre tider.

 

Kan man månadsspara i Bitcoin?

Ja, du kan månadsspara i Bitcoin och andra kryptovalutor och då rekommenderar vi dig att vända dig till en kryptobörs. Tänk bara på att gå via en seriös kryptobörs som har svenska Finansinspektionens tillstånd. En av fördelarna med att välja en svensk börs är att du har tillgång till information och hjälp på svenska.

Det är även bekvämt att månadsspara eftersom en av dig förutbestämd summa dras av från ditt bankkonto på ett givet datum. Det är dock viktigt att du inte tar dina sista slantar eftersom vid månadssparande i krypto behöver du ha långsiktigt tänk på grund av kryptovalutors starkt svängande kurser.

 

Den här artikeln tillhandahålls endast i informationssyfte.

Fem steg i hur du investerar i utländska valutor


Jun 12 2022

Spara i kryptovaluta


Feb 20 2022

Skillnad på elproducent och elleverantör


Jan 31 2022

Handla Krypto Via Binance

Till Binance

Plus500 recension 2021


Läs mer

AvaTrade recension 2021


Läs mer

Handel med olja

Handel med guld