Skillnad på elproducent och elleverantör


I Sverige när vi pratar el så är många helt förvillade och har inte skillnad på de olika sorternas elbolag som existerar. Det är bara några få elbolag som producerar en majoritet av elen i svea rike. Därmed är det några få bolag med stor makt som sätter priserna som sedan ska matchas mot efterfrågan som varierar mellan olika tider på dygnet. Haka på här så ska jag undersöka detta intressanta område. 

 

Elproduktion

I Sverige producerar många elbolag el men det är ett handfull som kommer upp i stora volymer. Kolla bara på Vattenfall som driver flera kärnkraftverk. Bara i Forsmark producerar de på en dag så många TW el så att de kan täcka Stockholms elföbrukning tre gånger om. Något mindre elbolag som producerar el vid Vättern eller Vänern kan inte riktigt mäta sig med de kvantiteterna. Därmed är det Skellefteå Kraft (främst i Norra Sverige), Fortum (Mellersta sverige och västergötland), E.ON (södra Sverige) och Vattenfall (närvaro över hela Sverige) som har enorm makt över elpriset i sverige då det är de som står för nästan all betydande produktion. Har sett siffror på 75-95 % av all el beroende på år och antal aktiva kärnkraftreaktorer. 

 

Försäljning av el

När vi sedan ska prata elbolag som säljer el är skillnaden enorm. Det här är mer drillade säljföretag som är duktiga på att bygga stora kundbaser. Ditt Elval görs alltså i stor grad mellan aktörer som är duktiga på marknadsföring. Kolla t.ex. elbolag som Cheap Energy och Tibber som inte själva producerar el alls. De är däremot fantastiska på respektive sätt när det kommer till strategier för att dra in kunder. Tibber har tex köpt upp Kundkraft som har några 100 000 kunder. Cheap Energy ger värsta elprisrabatten i 12 månader och växer kundstocken så. 

 

Kundens makt

Många blir upprörda ner elräkningen dimper ner i brevlådan men fattar inte att det är elleverantörernas fel utan snarare producenterna som har stor makt över priserna. Det du kan göra är att signalera till elhandlarna att du bara köper el med rabatt. Välj bara sådana elbolag för att de i sin tur ska pressa ned priserna hos elproducenterna. Men dagen då vi är där kan vara långt borta då många fortfarande tror att man måste få sin el från samma elbolag som står för elnäten. Nytta Elbyte för att hitta sådana avtal som uppfyller krav på billiga elpriser och schyssta villkor. 


 

Fem steg i hur du investerar i utländska valutor


Jun 12 2022

Spara i kryptovaluta


Feb 20 2022

Skillnad på elproducent och elleverantör


Jan 31 2022

Handla Krypto Via Binance

Till Binance

Plus500 recension 2021


Läs mer

AvaTrade recension 2021


Läs mer

Handel med olja

Handel med guld