Behöver ditt företag en LEI-kod?


Image source: Pixabay

Alla företag som utför transaktioner i exempelvis aktier, obligationer och derivat behöver en LEI-kod. LEI står för Legal Entity Identifier och den behövs för att det ska kunna ske en bättre övervakning över de personer som utför transaktionerna.

Med hjälp av LEI-koden kan företag och juridiska personer för transaktionerna enkelt registreras och koden blir en form av identifiering för att sköta affärer inom börshandeln. Denna kod behövs vare sig företaget eller firman handlar med värdepapper lokalt eller globalt och syftet är att förhindra illegal verksamhet som penningtvätt eller annan typ av bedrägeri.

Varje företag i Sverige har ett organisationsnummer som fungerar som en form av identifikation. Däremot är denna begränsad till Sverige, till skillnad från en LEI-kod som fungerar inom hela EU och många andra länder. Med ett system som gäller i flera länder underlättas handeln och dess registrering. 

Den information som kan tydas i den 20-siffriga LEI-koden är juridiskt namn, registreringsnummer och juridisk adress samt all nödvändig information gällande verksamhetens ägarskap. En LEI-kod kan fås i enkla steg via en LEI-kod applikation och koden blir sedan bekräftad inom 48 timmar.

 

En LEI-service kan ge dig mer trygghet

Genom att använda sig av en LEI-service kan man vara mer trygg med att allt sköts på ett korrekt sätt och om det skulle dyka upp några problem eller frågor så har man tillgång till kundsupport, som ger svar inom 24 timmar. 

Via en LEI-service kan man även välja att ens LEI-kod automatiskt uppdateras en gång om året, så behöver man inte själv tänka på att ordna med det. En bra LEI-service förser en med trygghet om att alla detaljer är korrekta med koden, så det inte blir problem när den ska användas vid transaktionerna. 

Sammantaget kan man säga att:

  • En LEI-kod är en form av organisationsnummer för företag som sköter transaktioner med exempelvis aktier, obligationer och derivat. Koden fungerar som en form av identifiering då det sköts transaktioner globalt.
  • Denna identifiering gör att det är mindre risk för penningtvätt eller andra ekonomiska bedrägerier, då företag och juridiska personer registreras för varje transaktion som görs.
  • Via en LEI-kod applikation kan ens kod registreras i enkla steg och man kan sedan låta en LEI-service se till att ens kod fungerar korrekt.
  • En LEI-service kan ge trygghet på det vis att man inte själv behöver tänka på den årliga förnyelsen och vid eventuella problem kan kundsupporten hjälpa till.
  • Det tillkommer en årlig kostnad med LEI-koden och denna kan skilja beroende på via vilken service man väljer. Oftast får man billigare årskostnad när man väljer en period på fler år än ett år.

 

Den här artikeln tillhandahålls endast i informationssyfte.
 

Fem steg i hur du investerar i utländska valutor


Jun 12 2022

Spara i kryptovaluta


Feb 20 2022

Skillnad på elproducent och elleverantör


Jan 31 2022

Handla Krypto Via Binance

Till Binance

Plus500 recension 2021


Läs mer

AvaTrade recension 2021


Läs mer

Handel med olja

Handel med guld